Schade en aansprakelijkheid

Als u schade veroorzaakt, zult u deze in beginsel moeten vergoeden, tenzij het handelen u niet kan worden verweten. Bent u aansprakelijk gesteld en hebt u een schadeclaim ontvangen? Hebt u te maken met letselschade of schade aan een voertuig? ZoefZoef is gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht en levert uitstekende juridische bijstand.

 

De vraag of u aansprakelijk bent hangt af van uw gedragingen en de omstandigheden waarbinnen die gedragingen plaatsvonden. Aansprakelijkheid is complexe materie en kan leiden tot forse schadeclaims: laat u daarom juridisch goed adviseren!

Wat is aansprakelijkheid?

Als u onrechtmatig handelt en de handeling u kan worden toegerekend, leidt dit tot aansprakelijkheid. Een gevolg van aansprakelijkheid kan zijn dat u veroorzaakte schade moet vergoeden: de schadevergoeding.

Voorbeeld: u veroorzaakt als automobilist een ongeluk waarbij een andere automobilist letselschade oploopt (whiplash). Hierdoor kan hij zeker twee maanden zijn werkzaamheden als ZZP’er niet uitvoeren. Daarnaast is zijn auto aan de achterkant beschadigd en moet deze uitgedeukt en opnieuw gespoten worden. U baalt ontzettend: had u maar niet dat berichtje op uw telefoon bekeken tijdens het rijden!

Als u schade veroorzaakt zult u deze in beginsel moeten vergoeden. Dit is niet het geval als het handelen u niet kan worden verweten. Bij een schadevergoeding kunt u denken aan een vergoeding van materiële kosten (bijvoorbeeld de reparatiekosten van een auto, fiets of scooter na een verkeersongeval), maar ook aan een vergoeding van immateriële schade, gevolgschade, vertragingsschade of vervangingsschade.

Meest voorkomende schade en aansprakelijkheden:

 • Letselschade
 • Medische schade (vergoeding medische kosten)
 • Materiële schade (bijvoorbeeld aan een auto door veroorzaken van een aanrijding)
 • Immateriële schade (reputatieschade, smartengeld)

Wanneer ben ik aansprakelijk?

U bent in twee gevallen aansprakelijk:

 • als u zelf onrechtmatig handelt waarbij het handelen u kan worden toegerekend. Lees meer over deze vorm van aansprakelijkheid;
 • in bepaalde situaties als uw kinderen of huisdieren schade veroorzaken. Lees meer over deze vorm van aansprakelijkheid.

Moet de schade worden vergoed?

Het uitgangspunt is dat iedereen zijn eigen schade draagt. Hebt u schade aan uw auto? Dan dient u zelf te betalen voor de reparatie. De zaak verandert als iemand aansprakelijk kan worden gesteld voor het ontstaan van de schade.

In bovenstaand voorbeeld ontstaat er door uw toedoen letselschade en materiële schade. Daarnaast is er sprake van derving van inkomsten. U (of uw verzekeraar) zal deze schade moeten vergoeden.

Hoe vecht ik aansprakelijkheid aan?

Niet in alle gevallen is aansprakelijkheid zo duidelijk als in bovenstaand voorbeeld. Als u door iemand anders aansprakelijk wordt gesteld, wilt u voorkomen dat u (alle) schade moet vergoeden. Vindt u het niet terecht dat u (volledig) aansprakelijk wordt gesteld? Neem contact op met de ZoefZoef Juridische Intakebalie en laat u adviseren door onze juristen.

Neem contact op met ZoefZoef!

ZoefZoef is gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht. Onder andere in het verkeer speelt aansprakelijkheidsrecht een grote rol. We bieden onze diensten op drie manieren aan, zodat u die rechtsbijstand krijgt waar u op een bepaald moment behoefte aan hebt:

 • Doe Het Zelf Voorbeeld: stel eenvoudig een brief op maat op om een schadeclaim aan te vechten.
 • Juridisch advies Voorbeeld: advies over een schadeclaim waarbij de tegenpartij volhardt in haar standpunt.
 • Inschakeling advocaat Voorbeeld: juridische bijstand tijdens een procedure bij de rechtbank.

Onze advocaten zijn gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht en werken voor een transparant en gunstig tarief. Op die manier bent u verzekerd van de rechtsbijstand die u nodig hebt.

Neem contact op met de ZoefZoef Juridische Intakebalie voor een gratis intakegesprek. Mocht het inschakelen van een advocaat nodig zijn, dan zoeken onze juristen voor u naar een bij ZoefZoef aangesloten advocaat. De Intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Rechtsbijstandsverzekering? Vrije advocaatkeuze!

Hebt u een rechtsbijstandsverzekering? Ook dan kunt u contact met ons opnemen. U hebt immers ook dan een vrije advocaatkeuze. Lees hier meer over de rechtsbijstandsverzekering en de vrije advocaatkeuze.

PLATFORM is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het PLATFORM Advocatennetwerk.

Komt u er zelf niet uit? Onze juristen helpen u graag!

 • Advies over keuze juiste document (gratis)
 • Hulp bij het opstellen van het document (vanaf € 65,-)
 • Controleren van de brief of overeenkomst (vanaf € 65,-)
Juridisch conflict? Bel ons nu:
088 – 374 79 77
Intake via WhatsApp
06 23 23 23 12

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

[contact-form-7 id="109"]
Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Shop nu juridische oplossingen of advies

Download kant en klare overeenkomsten, bezwaarschriften of andere juridische documenten. Verwijder of voeg onderdelen toe om het document toe te passen op uw situatie.

Komt u er niet uit met deze kant en klare oplossingen? Schakel dan een gespecialiseerde advocaat in om uw document op maat te laten opstellen. Of bel of mail kosteloos met de intakebalie voor eerstelijns advies.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • ZoefZoef Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk rondom mobiliteit en verkeer van Nederland met 20 advocaten

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De ZoefZoef-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

In totaal hebben 20 advocaten en 7 kantoren zich bij ons aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het ZoefZoef Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Naarden, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.