Goed op weg met uw nieuwe aankoop!
Of het nu privé of zakelijk is: uw auto, fiets of welk vervoermiddel dan ook brengt u overal naar toe. Bij de aankoop let u natuurlijk heel nauwkeurig op de staat van – bijvoorbeeld – de auto in relatie tot de prijs. Immers, u wilt voorkomen dat u later onaangenaam verrast wordt door allerlei gebreken. Zeker als een auto tweedehands is! Wat kunt u doen als u er later toch achter komt dat de auto een versleten distributieriem heeft of een kilometerstand waarmee geknoeid is? Kunt u uw geld terugvragen of om een andere auto verzoeken? ZoefZoef heeft het antwoord en helpt u als de verkoper zijn afspraken niet nakomt.
ZoefZoef is gespecialiseerd in juridische vraagstukken omtrent de aanschaf van allerlei vervoersmiddelen: van een auto tot een elektrische fiets. Onze juristen zijn gespecialiseerd in overeenkomstenrecht en adviseren u graag over uw mogelijkheden.
Wanprestatie
Wat is wanprestatie?
Het is een lastige juridische term, maar wanprestatie houdt simpel gezegd de situatie in waarbij iemand niet doet wat er is afgesproken.
Voorbeeld: u koopt een tweedehands elektrische fiets bij een fietsenzaak bij u in het centrum. Bij aanschaf vertelt de verkoper dat de fiets van een bejaarde vrouw is geweest die er slechts drie maanden mee heeft rondgefietst. De fiets is zo goed als nieuw en van het beste merk. U betaalt € 1.300 en neemt de fiets mee. Een week later blijken de remhendels het niet meer te doen. Drie dagen later doet ook de motor het niet meer: er is niks elektrisch meer aan!
Wat kunt u als koper doen aan wanprestatie?
In bovenstaand voorbeeld kon u er als koper vanuit gaan dat de elektrische fiets – nota bene van een goed merk – langer zou meegaan dan 1,5 week. We adviseren u in dat geval stappen te ondernemen richting de verkoper. ZoefZoef is gespecialiseerd in contractenrecht en staat u hierin graag bij.
Non-conformiteit
Non-conformiteit is een bijzondere vorm van wanprestatie.
Voorbeeld: uw auto wordt afgeleverd zonder airconditioning. In de brochure en de offerte die u ondertekend hebt staat duidelijk dat de auto geleverd wordt mét een airco-systeem. Er is sprake van non-conformiteit. Immers, de auto bezit niet alle eigenschappen die u redelijkerwijs kon verwachten.
In bovenstaand voorbeeld mocht u de aanwezigheid van airconditioning redelijkerwijs verwachten. Dit blijkt niet het geval: u kunt de verkoper hierop aanspreken en hem verzoeken alsnog de afspraken juist na te komen. Constateert u bij uw product zo’n gebrek en twijfelt u over de stappen die u kunt zetten richting de verkoper? De juristen van ZoefZoef adviseren u graag over uw mogelijkheden. Neem direct contact op of lees hier meer.
Garantie
Bij het aanschaffen van een product heeft een consument altijd een wettelijke garantie en soms een fabrieks- of verkopersgarantie, ook als hij het product in de uitverkoop aanschaft. Hebt u na een half jaar problemen met uw aangekochte fiets? Geen zorgen, consumenten hebben in ieder geval een wettelijke garantie van twee jaren (en soms zelfs langer). Hebt u een probleem met uw aankoop en doet u een beroep op de garantie, maar werkt de verkoper hier niet aan mee? ZoefZoef hoort uw situatie graag aan. Waar nodig staat ZoefZoef u bij in uw conflict met de verkoper. Lees hier meer over de garantie op producten.
Verborgen gebreken
Ontdekt u na aanschaf een gebrek aan een auto of ander vervoermiddel, bijvoorbeeld een kapotte remschijf? De verkoper heeft in principe een mededelingsplicht: dit soort gebreken moeten voor aanschaf gemeld worden als hij hiervan op de hoogte is. Doet hij dit niet, dan is het mogelijk de verkoper aansprakelijk te stellen voor de ontstane schade.
Als u de auto koopt bij een professioneel garagebedrijf lijkt het evident dat de verkoper op de hoogte had moeten zijn van het gebrek. Maar wat als u een auto tweedehands aanschaft bij een particulier en de verkoper aangeeft het gebrek niet te kennen? Wat kunt u dan ondernemen? En in hoeverre had u zelf een onderzoeksplicht? Lees hier meer over verborgen gebreken en de juridische stappen die u kunt zetten.
Digitale aankoop
Koopt u een product digitaal, bijvoorbeeld een elektrische fiets? Het voordeel van digitale aankopen (“koop op afstand”) is dat u een wettelijke bedenktijd van 14 dagen hebt waarbinnen u de aankoop zonder opgaaf van reden ongedaan kan maken. Als consument hebt u bij koop op afstand hierdoor meer rechten dan bij een reguliere aankoop. Op deze manier zit u niet vast aan een koopovereenkomst als het product niet aan uw verwachtingen voldoet.
Ook na deze bedenktijd van veertien dagen kunt u – net als bij andere producten of diensten – de verkoper aanspreken op wanprestatie als dit nodig blijkt. Koopt u een fiets, bijvoorbeeld via een veilingwebsite? Dan kan het zijn dat u wel gebonden bent aan de koop omdat hier soms andere regels gelden.
Het is verstandig om u goed te laten adviseren over uw juridische positie als u problemen hebt met uw digitaal aangekochte product. Neem direct contact op met ZoefZoef of lees hier meer.
Neem contact op met de ZoefZoef Juridische Intakebalie!
ZoefZoef is gespecialiseerd in het contractenrecht binnen de mobiliteitsbranche. We bieden onze diensten op drie manieren aan, zodat u krijgt waar u op een bepaald moment behoefte aan hebt:
- Doe Het Zelf Voorbeeld: stel eenvoudig een brief op maat op, waarin u verzoekt om ontbinding van de overeenkomst of om het alsnog nakomen van de overeenkomst.
- Juridisch advies Voorbeeld: advies wanneer de verkoper weigert de wanprestatie te erkennen.
- Inschakeling advocaat Voorbeeld: juridische bijstand wanneer uw zaak voor de rechter komt.
Onze advocaten zijn gespecialiseerd in contractenrecht en werken voor een transparant en gunstig tarief. Op die manier bent u verzekerd van de rechtsbijstand die u nodig hebt.
Neem contact op met de ZoefZoef Juridische Intakebalie voor een gratis intakegesprek. Mocht het inschakelen van een advocaat nodig zijn, dan zoeken onze juristen voor u naar een bij ZoefZoef aangesloten advocaat. De Intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.
Rechtsbijstandsverzekering? Vrije advocaatkeuze!
Hebt u een rechtsbijstandsverzekering? Ook dan kunt u contact met ons opnemen. U hebt immers ook dan een vrije advocaatkeuze. Lees hier meer over de rechtsbijstandsverzekering en de vrije advocaatkeuze.
PLATFORM is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het PLATFORM Advocatennetwerk.